Efficiënt én ecologisch: zo vergroenen we onze interne werking
Duurzaam ondernemen gaat bij Printcity verder dan het aanbieden van duurzaam textiel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit verankerd in onze manier van werken en in de keuzes die we elke dag opnieuw maken. Ook achter de schermen. Voor onze interne werking zoeken we voortdurend naar efficiëntere, milieuvriendelijkere oplossingen die zowel verspilling tegengaan als de werkdruk verlagen. Twee recente ingrepen illustreren dat perfect: de invoering van herbruikbare doosvergrendelingen in ons magazijn en de digitalisering van ons voorraadbeheer via NFC-tags.
Bij Printcity gaan er jaarlijks tussen de 3000 en 4000 kartonnen dozen door de handen van onze logistieke medewerkers. Ze openen de doos, controleren de inhoud, tapen de doos opnieuw dicht en plaatsen de doos vervolgens op de juiste plek in het magazijn. Een productiemedewerker verwijdert de tape als het textiel gepersonaliseerd moet worden. Eens alles klaar is, wordt de doos hergebruikt – en dus opnieuw van tape voorzien – om de bestelling aan de klant te overhandigen.
Tot 6000 meter minder plastic tape
Vroeger gebruikten we hiervoor telkens nieuwe tape. “Gemiddeld zo’n anderhalve meter plakband per doos”, zegt Jirky Thys, zaakvoerder van Printcity. “In totaal gaat het dus om 4500 tot 6000 meter plastic tape per jaar. Het resultaat: veel wegwerpplastic én kartonnen dozen die er al minder goed uitzien wanneer we ze aan de klant geven.”
Blijven hergebruiken
Sinds kort is Printcity overgestapt naar een meer duurzame oplossing: herbruikbare doosvergrendelingen van Box Latch. “In plaats van een doos dicht te tapen voordat ik ze op de juiste plek zet, sluit ik ze nu af met een doosvergrendeling die we eindeloos kunnen hergebruiken”, legt logistiek medewerker Sybe uit. “Op die manier blijven de dozen proper en kunnen we ze vaker hergebruiken. Bovendien kost het me geen extra tijd: een doos dichtklikken gaat even snel als tapen.”
De overstap van tape naar herbruikbare doosvergrendelingen levert een onmiddellijke winst op voor het milieu én voor de efficiëntie op de werkvloer. “Deze maatregel sluit rechtstreeks aan bij SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie), omdat we het gebruik van eenmalige materialen beperken, en bij SDG 13 (Klimaatactie), doordat we de afvalberg en de ecologische voetafdruk van onze logistiek verkleinen”, verduidelijkt zaakvoerder Katrien Vanrusselt.
Slim voorraadbeheer voorkomt verspilling
Naast duurzame verpakkingen zet Printcity ook in op slimmer voorraadbeheer. “In een productieomgeving is een goed overzicht over verbruiksgoederen essentieel. Denk aan inkten, folies, borduurgarens, maar ook papierwaren en hygiëneproducten”, zegt Katrien Vanrusselt. “Vroeger gebeurde de opvolging grotendeels manueel, met briefjes of mondelinge meldingen. Dat leidde soms tot onnodige vertragingen, maar ook tot verspilling of dubbele bestellingen.”
Vandaag werkt Printcity met NFC-tags voor alle kritische verbruiksproducten. Dat is een project van Simon, een laatstejaarsstudent Productiebeheer van de UCLL die hier stage heeft gelopen. Printcity-medewerkers kunnen nu eenvoudig met hun smartphone een melding maken wanneer een product bijna op is. Het enige wat ze moeten doen, is de NFC-tag scannen. De informatie komt vervolgens automatisch terecht bij de bevoorradingsverantwoordelijke, die tijdig kan bijbestellen. Het resultaat is een geautomatiseerde en gecentraliseerde aanpak die leidt tot minder verspilling, minder stockbreuken en meer rust op de werkvloer. Deze digitale optimalisatie draagt bij aan SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur), omdat ze de productieprocessen efficiënter en innovatiever maakt, én aan SDG 12 door verspilling van grondstoffen te voorkomen.
Kleine ingrepen, grote duurzame stappen
Wat deze twee voorbeelden gemeen hebben? Hun eenvoud en effectiviteit. Ze tonen aan dat kleine, doordachte ingrepen in interne processen een wezenlijk verschil maken. Bij Printcity geloven we sterk in die visie: wie het verschil wil maken aan de buitenkant, moet eerst duurzaam bouwen aan de binnenkant.