Polyester textiel

Zeefdrukken op polyester textiel kan een uitdaging zijn vanwege enkele specifieke eigenschappen van het materiaal. Hieronder zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

Kleurmigratie

Een van de grootste problemen bij het zeefdrukken op polyester is kleurmigratie, waarbij de kleurstof in de stof kan bloeden in je bedrukte ontwerp. Dit wordt veroorzaakt door hoge temperaturen tijdens het uithardingsproces. Het is belangrijk om een testprint te doen op een monster van je stof om te zien of het zal bloeden.

Hittebeheersing

Polyester kan slecht reageren op hoge hitte, wat kan leiden tot smelten of krimpen van de stof. Het is belangrijk om een lage uithardingstemperatuur te gebruiken en inkt te kiezen die specifiek is geformuleerd voor polyester.

Inktkeuze

Plastisol inkt wordt vaak aanbevolen voor het zeefdrukken op polyester vanwege de goede hechting en uithardingseigenschappen. Er zijn ook speciale polyester-inkten beschikbaar die helpen bij het minimaliseren van kleurmigratie.

Onderlaag

Bij het afdrukken van meerdere kleuren op polyester is het belangrijk om een onderlaag te gebruiken die bij lagere temperaturen uithardt, gevolgd door kleuren die ook bij lagere temperaturen uitharden.

Zeefdrukproces

Het basisproces van zeefdrukken blijft hetzelfde, ongeacht het type stof. Er kunnen echter aanpassingen nodig zijn om problemen zoals kleurmigratie aan te pakken.