Zeefdruk

Zeefdruk op textiel is een druktechniek waarbij inkt door een fijn gaas wordt geduwd om een afbeelding of ontwerp op textiel aan te brengen. Het zeefdrukproces begint met het maken van een zeefdrukraam, waarin een fijn gaas wordt gespannen. Vervolgens wordt een lichtgevoelige emulsie aangebracht op het gaas en wordt het belicht met een film van het gewenste ontwerp.

Echt vakmanschap

De belichte delen van de emulsie harden uit, terwijl de niet-belichte delen oplosbaar blijven. Na het belichten wordt het zeefdrukraam gespoeld, waardoor de niet-uitgeharde emulsie wordt verwijderd en de open delen van het gaas worden blootgesteld.
Vervolgens wordt het zeefdrukraam in de machine geplaatst en wordt inkt op het gaas aangebracht. Met behulp van een rakel wordt de inkt door het gaas gedrukt en op het textiel overgebracht, waardoor het ontwerp wordt afgedrukt.

Duurzaam productieproces

Zeefdruk op textiel biedt verschillende voordelen, zoals duurzaamheid, heldere kleuren en de mogelijkheden om op verschillende soorten textiel te drukken. Het wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van T-shirts, hoodies, totebags en andere kledingstukken.
Zeefdruk op textiel kan zowel op kleine schaal worden gedaan, bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde kleding, als op grote schaal voor commerciële productie. Het is een populaire keuze vanwege de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de afdrukken. Zeefdruk op textiel kan ook worden gecombineerd met andere druktechnieken, zoals boorduurwerk, om unieke en veelzijdige ontwerpen te creëren.